2019 yılında Avrupa’ya 10 milyar metreküp gaz tedarik etme imkanı sunacak Şahdeniz 2 projesinin işçi şantiye yerleşkesi Karmod tarafından üretilerek teslim edildi.
1,2 trilyon metreküp rezerviyle dünyanın şu ana kadar tesbit edilmiş en yüksek gaz rezervine sahip Azerbaycan Bakü yakınındaki Şahdeniz 2 projesi için Karmod’un inşa ettiği şantiye binaları arasında prefabrik ve konteyner yapılar yer alıyor. Şantiye yerleşkesinde; yönetim binası, mühendis ve teknik ekip binaları, yemekhaneler, yatakhaneler, sosyal tesisler, wc duş üniteleri gibi yapılar yer alıyor.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Şahdeniz-2" projesi çerçevesinde 9 ülkenin şirketleriyle Eylül 2013’te 25 yıl geçerlilikte imza edilen anlaşma gereği Azeri gazı 2019’da Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşacak.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de "Şahdeniz-2" projesi çerçevesinde Azeri gazını alacak olan 9 ülkenin şirketleriyle anlaşmalar imzalandı. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (Socar), "Şahdeniz" yatağından çıkarılan gazı 9 farklı ülkede bulunan "Bulgargas", "DEPA", "Shell", "Gas Natural Fenosa", "EON", "Gaz de France", "Hera", "Enel" ve "Axpo" şirketleriyle 25 yıllık anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar çerçevesinde Azerbaycan gazı Türkiye'ye, oradan ise Avrupa'ya nakil edilecek. Şahdeniz-2 anlaşmasının gelir hacmi 200 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
Prefabrik ve konteyner şantiye yapılarında Dünyanın tercihi Karmod Şah Deniz 2 projesinin yönetim binaları ve işçi şantiyelerinin yapımını gerçekleştiriyor.
Şah Deniz olarak adlandırılan Azerbaycan’da Bakü’nün 70 km güney doğusunda 1999 yılında keşfedilen doğalgaz yatağından gaz çıkarma projesinin 2. Aşamasında kullanılacak geçici yönetim ve işçi kamplarında Karmod konteyner yapıları tercih edildi.
BP Gaz yönetici, teknik personel ve işçilerince kullanılacak konteyner kamp projesi kapsamında ilk etapta 126 konteyner kompleksi ve 1 adet 2200 metrekare kapalı alana sahip prefabrik yönetim binasından oluşan yapıların ön üretimi tamamlanarak kurulumuna başlandı.
Şah Deniz 2 projesi için Karmod tarafından kurulan konteyner ve prefabrik şantiye yapı kompleksinde yönetci ve teknik personel çalışma ofisleri, yemekhaneler, yatakhaneler, soyunma odaları, mutfak, tuvalet – duş üniteleri, depo gibi benzeri alanlar yer alıyor.
1999 yılında keşfedilen, 1 trilyon metreküp gaz rezerviyle dünyanın en büyük gaz rezervine sahip alanlardan biridir. Hazar Denizi’nin derin su sahanlığında bulunan rezerv Bakü’nün 70 km güney doğusunda yer almaktadır. Şah Deniz 1 Aşaması 2006 yılında faaliyete geçmiş olup yılda BP firmasınca 9 milyar metreküp (bcma) gaz üretimi gerçekleştirilmektedir. Proje 2006 yılından bu yana, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'ye gaz tedariki sağlamaktadır..
Şah Deniz Tam Saha Geliştirme
Şah Deniz Aşama 1 tarafından üretilen yaklaşık 9 bcma gaz üretimini yılda 16 milyar metreküp (bcma) yükseltecek dev bir projedir. 25 milyar doların üzerinde yatırım yapılacak projeyle Avrupa pazarlarına ve Türkiye’ye gaz tedariki sağlayacaktır. Şah Deniz 2. Aşaması, dünyanın en büyük doğal gaz tesislerinden biridir.
Şah Deniz 2 projesi (FEED) kapsamında çevre koruma faktörleri de dikkate alınarak değerlendirilerek faaliyetlerin yürütüleceği Şah Deniz 2 Aşaması için planlanan yapı kapsamı şunlardır; iki yeni köprü bağlantılı deniz platformları, 2 yarı dalgıç kuleleri ile delinmiş olacak, 26 denizaltı kuyusu, denizaltı boru hattı 500 km, Sangaçal Terminali genişletilmesi, Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP), Türkiye ve Avrupa'da boru hattı altyapısı yer almaktadır. Ilk gaz ihracatı için hedef 2017 sonu olarak belirlenmiştir.
Şah Deniz 2. Aşama gaz nakli Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden mevcut Güney Kafkasya Boru Hattı (SCP) ile aynı rotayı takip edecek. Türkiye'de gaz mevcut iletim şebekesi veya yeni bir Trans-Anadolu Boru Hattı (TANAP) aracılığıyla taşınacaktır.